
Kindertherapie & psychodiagnostiek
Werkwijze integratieve kindertherapie
​
1. Aanmelding
Een aanmelding voor integratieve kindertherapie of psychodiagnostiek kan plaatsvinden op eigen initiatief of na doorverwijzing. Aanmelden kan eenvoudig via het aanmeldformulier. Binnen de twee werkdagen wordt er contact opgenomen.
​
2. Kennismakingsgesprek
Het kennismakingsgesprek vindt steeds plaats met beide biologische ouders, indien van toepassing, en zonder je kind, zodat je als ouder(s) vrijuit kan spreken over je zorgen en verwachtingen. Dit geeft ruimte om alles te delen wat belangrijk is voor de begeleiding van je kind, zonder zich geremd te voelen. Tijdens dit gesprek bespreken we de hulpvraag, wordt relevante achtergrondinformatie verzameld en wordt alle praktische informatie toegelicht. Aan het eind van het gesprek beslissen we samen of de werkwijze aansluit bij jouw noden. Als dat het geval is, maken we afspraken over het verdere verloop en wordt de ondersteuning opgestart. Mocht dit niet het geval zijn, wordt ernaar gestreefd je zo goed mogelijk door te verwijzen.
​
3. Eerste 4 sessies
De eerste sessie met je kind staat volledig in het teken van kennismaking. Er wordt op maat van je kind uitgelegd wat het inhoudt om naar een therapeut te komen en er wordt op een speelse manier kennis gemaakt. Het creëren van een veilige omgeving staat hierbij centraal, zodat je kind in alle rust kan wennen aan deze nieuwe omgeving en werkwijze. Deze basis van vertrouwen is cruciaal voor een succesvolle verdere samenwerking.​​ ​Na de kennismaking volgen drie sessies waarin je kind alle ruimte krijgt om te laten zien wat hem of haar bezighoudt, waardoor inzicht wordt verkregen in zijn of haar beleving.
​​​​
4. Terugkoppelingsgesprek met ouder(s)
In het terugkoppelingsgesprek wordt besproken hoe de eerste 4 sessies werden ervaren. Werkbare thema's komen aan bod en de volgende stappen in het traject worden besproken. We maken samen afspraken over de planning van de therapie. Verdere terugkoppelingsgesprekken zijn bedoeld om de voortgang te monitoren en waar nodig bij te sturen. Zo zorgen we ervoor dat de ondersteuning blijft aansluiten bij de behoeften van je kind en kunnen we inspelen op eventuele veranderingen of nieuwe uitdagingen.
​​​
​​5. Therapie
Therapie is erop gericht om je kind te helpen specifieke uitdagingen te overwinnen en zijn of haar welzijn te vergroten. Jij als ouder wordt actief betrokken. ​Afhankelijk van wat je kind nodig heeft, worden verschillende werkvormen gebruikt, zoals: psycho-educatie, creatieve therapie, speltherapie, relaxatietherapie en andere passende benaderingen. De frequentie van de sessies is wekelijks of tweewekelijks. De duur van het traject is volledig afhankelijk van het tempo van jouw kind. ​Op het einde van het traject ronden we de therapeutische relatie die we samen hebben opgebouwd op een fijne manier af. Tijdens deze sessie(s) besteden we ook uitvoerig aandacht aan het versterken van de krachtbronnen, zodat je kind verder kan met de opgedane inzichten en vaardigheden.
​
​​6. Afrondingsgesprek
Na afloop van de therapie volgt een afrondingsgesprek met jou als ouder(s), waarin we samen bespreken waarover je tevreden bent en waar mogelijks nog aandachtspunten liggen. We kijken naar wat goed heeft gewerkt, maar ook naar eventuele zaken die nog verder kunnen worden versterkt. Daarnaast is het belangrijk om te bespreken welke stappen jij en je kind zelf kunnen ondernemen als er in de toekomst opnieuw klachten of uitdagingen optreden. Handvaten zorgen ervoor dat jullie zijn voorbereid en kunnen terugvallen op eerdere inzichten en vaardigheden.
​​
Werkwijze psychodiagnostiek​
Psychodiagnostisch onderzoek (intelligentie, sociaal-emotionele ontwikkeling, autismespectrumstoornissen, aandacht en concentratie) wordt overwogen wanneer er onvoldoende duidelijkheid is over de aard van de moeilijkheden of wanneer een officiële diagnose wenselijk is. Hiervoor wordt samengewerkt met een psychiater. In deze fase worden gerichte diagnostische tests en observaties uitgevoerd, vragenlijsten ingevuld, enz.
​
Hoe het proces binnen psychodiagnostiek eruit ziet, wordt geduid tijdens het intakegesprek. Een overzicht van de specifieke stappen binnen psychodiagnostiek kan je hier terugvinden.